İstanbul’da bakıcı fiyatları cep yakıyor

TÜRKİYE’DE EKONOMİK NEDENLER EVLİLİKLERİ ETKİLİYOR

Türkiye’de evlenme ve doğum oranları azalırken, boşanma oranlarındaki artışın arkasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 3 çocuk söyleminin uygulanamaması yatıyor.

Özellikle büyükşehirlerde vatandaşlar kira ödemelerinin zorluğuyla uğraşırken, düğün, evlilik ve çocuk bakımı gibi masraflarla karşı karşıya kalarak ya yuva kurmaktan kaçınıyor ya da çocuk sahibi olmaktan vazgeçiyor.

Bir kişi çalıştığında evini geçindirmekte zorlanırken, her iki eşin de çalıştığı durumda ise çocuk bakımı için ayrı bir bütçe gerekiyor.

2025 yılı projeksiyonuna göre, en düşük bakıcı ücretleri bile 22.104 TL’lik asgari ücreti aşıyor.

‘KARŞILAYAMIYORUM’

Bir internet sitesinde ebeveynlere bakıcı bulma imkanı sağlayan bilgilerde, İstanbul’da gündüzlü bakıcılığın 27.000 TL, yatılı bakıcılığın 39.000 TL ve yarım gün bakıcılığın 13.500 TL olduğu belirtiliyor. Ankara’da bu ücretler sırasıyla 25.500 TL, İzmir’de 24.500 TL ve Bursa’da 23.500 TL.

Yorumlarda, “Bu ücrete bakıcı bulanlar iki tane göndersin”, “Görüşmeye gelen 30.000 TL altında bir ücret talebiyle gelmiyor, bu yıl en az 35.000 TL isteniyor. Fakat benim asgari ücretim bu seviyede değil. Karşılayamıyorum” gibi ifadeler yer alıyor.

Bu tarifeler sadece bakıcı maliyetini kapsayıp 0-6 yaş genel bakım maliyetlerini eklediğimizde en az iki asgari ücretlik bir bütçe ayrılmasının gerektiği de unutulmamalı.

Related Posts

Sadece o ilde 2 milyon TL’nin altına ev satılıyor

Endeksa’nın oluşturduğu ‘Türkiye’de konut piyasası analizleri’ raporunda, ortalama konut fiyatı 4 milyon 89 bin TL olarak belirlendi. Raporda ortalama konut fiyatının 2 milyon TL’nin altında kaldığı tek bir şehir yer alıyor.

Meydanı Amerika’ya bıraktılar

Vatandaş kara kara faturaları nasıl ödeyeceğini düşünürken iktidar elektrik dağıtım işini
Amerikalılara verdi. 4 milyon abone, fatura öderken ABD’li şirkete para kazandırıyor.

Küresel ticaret finansal istikrara yönelik risklerin başında geliyor

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ticaret, politika belirsizliği ve ABD’nin borcunun sürdürülebilirliğinin, finansal istikrara yönelik en önemli riskler olarak görüldüğünü bildirdi.

Mehmet Şimşek’ten KKM açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış sürecinin kesintisiz sürdüğünü açıkladı.

Bakan Şimşek’ten Kur Korumalı Mevduat açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek sosyal medya hesabında Kur Korumalı Mevduat ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir