‘Topraktan çıkan altın’ diye tabir ediliyor! Kilosu 3 bin lira

Kavak’ta Yüksek Kaliteli Salep Hasadı Yapıldı

Kavak ilçesi Çakallı Mahallesi Çakıyeri mevkisinde bulunan Salep Uygulama Merkezi’nde düzenlenen salep hasat etkinliği, üreticilerin ilgisini çekti. Yüksek glikomannan oranıyla bilinen salebin değerinin her geçen gün arttığı vurgulandı. Üreticiler, bir dönüm salep arazisinden yaklaşık 2,5 milyon TL’ye yakın gelir elde ettiklerini belirtti ve salebin ekonomik potansiyeline dikkat çekti.

Neden Topraktaki Altın Diyoruz?

Salep üreticisi Murat Kayacı, “Bu sene soğuk hava koşulları nedeniyle geç hasat yapmak zorunda kaldık. Kavak’ta yetiştirilen salep, glikoman oranı yüksek olmasıyla tercih ediliyor. Kilosu 2.500 ila 3.000 TL arasında değişen Kavak salebinin topraktaki altın olarak adlandırılmasının sebebi budur. 1 dönüm arazide 150 bin adet salep büyüdüğünü düşündüğümüzde, bu bizim için ciddi bir gelir kaynağı haline geliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Her Yerine Salep Gönderiliyor

Salep üreticisi Ömer Aktaş, “Mayıs ayının ortası ile Haziran’ın 15’ine kadar hasat yapıyoruz. Bu dönemde havaların yumruları kurutmaması önemli. Kavak salebi, doğal yapısı ve toprağıyla öne çıkıyor. Kilosu 3.000 TL’den başlayan bu ürün, Türkiye genelinde talep görüyor ve özellikle doğal ürün arayışında olan tüketicilerin tercihi haline geldi” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Burası Bir Üretim Üssü Haline Dönüştü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Tıbbi Aromatik Bitkiler Programı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ömer Çalışkan, “Samsun salep orkideleri için özel bir konuma sahip. Farklı ekolojik bölgelere sahip olan Samsun’da 20’den fazla salep türü bulunmaktadır. Bu çeşitlilik, üretim açısından avantaj sağlıyor. Salep fideleri ve tohumları Türkiye geneline buradan ulaştırılıyor. Böylece, Samsun salep üretimiyle özdeşleşmiş bir marka haline geldi. Bu avantajla Türkiye’nin dört bir yanına salep ürünleri ulaştırılabiliyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Related Posts

Emekliye 25 bin lira verecek, tek şartı var!

Milyonlarca emekli, geçimlerine katkı sağlaması için bankaların sunduğu promosyon tekliflerini değerlendiriyor. En kârlı teklifi hangi bankanın sunduğunu öğrenmek isteyen emekliler, bankaların kampanyalarını yakından takip ediyor. Bu kez kampanya …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Tazminat yakacak o ifade! Haklı olsa da…

Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkı ile ilgili, dikkatten kaçan küçük ayrıntılar yılların emeğini boşa çıkarabiliyor. Yıllarca çalışan ancak haklı sebeplerle istifa eden kişiler, işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatı …