Türkiye 2053’te Enerji Arzında Yerliliği Yüzde 90’a Çıkartabilir

Türkiye, Enerji Verimliliği ile 2053’e Kadar Yerli Enerji Arzını Yüzde 90’a Çıkarabilir

Türkiye‘de atılacak verimlilik adımlarına bağlı olarak 2053’e kadar enerji arzında yerliliğin yüzde 90’a ulaşabileceği ve 2,1 trilyon dolarlık kümülatif ekonomik fayda elde edilebileceği öngörülüyor.

AA muhabirinin Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından hazırlanan “Türkiye Enerji Verimliliği Görünümü 2025″ raporundan yaptığı derlemeye göre, “Verimli Büyüme Senaryosu” olarak adlandırılan yaklaşım iyimser politikaları baz alıyor.

Genel olarak mevcut politikaların devamını temel alan “Baz Senaryo” enerji arzında yerlilik oranının ancak üçte iki seviyesine, yani yüzde 66’ya yükselebileceğini gösteriyor. Verimli Büyüme Senaryosu’na göre ise enerji arzında yerlilik yüzde 90’a yükselebilir.

Temiz enerji kaynaklarının payı hesaplanırken yenilenebilir enerji kaynakları ve nükleer enerjinin dikkate alındığı raporda, Baz Senaryo’da 2053’te birincil enerji arzından nükleer enerji ve yenilenebilir enerjinin payı artıyor. Baz Senaryo’da, enerji arzında yüzde 16 paya sahip olan nükleer enerji, diğer senaryoda ise yüzde 20 paya sahip oluyor.

Verimli Büyüme Senaryosu, enerji ithalat faturasını düşürmenin yanında Türkiye’nin emisyonlarını da neredeyse yarı yarıya azaltmayı mümkün kılıyor. Bu senaryoya göre 2053’te enerjiden kaynaklı emisyonlar 191 milyon ton karbon eşdeğerine düşerken, Baz Senaryo’da bu miktar 401 milyon ton seviyesinde kalıyor.

Ekonomik fayda açısından da iki senaryo arasında dikkat çekici farklar bulunuyor. Baz Senaryo, 1,1 trilyon dolarlık kümülatif fayda sağlarken, Verimli Büyüme Senaryosu bu rakamı 2,1 trilyon dolara çıkarıyor. Bunun için gereken ortalama yıllık yatırım sırasıyla 9 milyar ve 13 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Her 1 milyar dolarlık yatırım karşılığında verimli büyüme yaklaşımı 4,5 milyar dolarlık fayda sağlarken, Baz Senaryo’da bu rakam 3,2 milyar dolarda kalıyor.

Elektrifikasyon süreci de senaryolar arasında önemli farklara sahne oluyor. 2023’te nihai enerji tüketiminde yüzde 20 paya sahip olan elektrik, Verimli Büyüme Senaryosu’nda 2053 itibarıyla yüzde 48’e ulaşıyor. Bu oran, Baz Senaryo’da ise ancak yüzde 36 seviyesine çıkabiliyor.

Elektrik üretiminde kayıpların da azalmasıyla, özellikle güneş, rüzgar, jeotermal ve biyoyakıtlar gibi yerli ve yenilenebilir kaynakların ağırlığı artıyor.

Enerji yoğunluğu göstergeleri de iki senaryo arasında belirgin farklara işaret ediyor. Baz Senaryo’da 2023-2053 arasında enerji yoğunluğu yüzde 46 düşerken, Verimli Büyüme Senaryosu’nda bu düşüş yüzde 57’ye ulaşıyor. Bu durum, Türkiye’nin kişi başına tüketimi yüksek, enerji yoğunluğu düşük OECD ülkelerine daha erken yakınsamasını sağlayarak rekabetçiliğini artırıyor.

Daha az yakıtla aynı büyüme

Rapora göre, Verimli Büyüme Senaryosu, Baz Senaryo ile aynı ekonomik çıktıyı sağlarken yüzde 21 daha az enerji tüketimiyle bunu başarabiliyor. Özellikle binalarda ısı pompaları, sanayide elektrikli prosesler ve ulaştırmada elektrikli araçlar sayesinde fosil yakıt tüketimi ciddi biçimde azalıyor. Bu senaryoda nihai enerji tüketiminde fosil kaynakların payı yüzde 33’e düşüyor.

Bu hedeflere ulaşılabilmesi için verimlilik yatırımlarının yaygınlaştırılması, dijitalleşme ve enerji verimliliği bilincinin artırılması gerektiği vurgulanıyor.

Raporda, kamu, özel sektör ve akademi iş birliğiyle oluşturulacak uzun vadeli yol haritalarının belirleyici rol oynayacağı ifade ediliyor.

Related Posts

Demiryoluna kurulan dünyanın ilk sökülebilir güneş enerjisi santrali

İsviçre merkezli girişim Sun-Ways, demiryolu hatları üzerinde kurulabilen ve sökülebilen güneş enerjisi santralini resmen devreye aldı. Neuchatel şehrinden Alp dağlarına uzanan aktif bir demiryolu hattına kurulan 18 kW gücündeki tesis, 28 Nisan …

WhatsApp’ın yeni çıkartma tepkileri özelliği Android kullanıcılarını bekliyor

WhatsApp, kullanıcı deneyimini sürekli geliştirmeye devam ediyor. Android için en son yayınlanan WhatsApp beta 2.25.13.23 sürümünde dikkat çekici bir yenilik keşfedildi. Mesajlaşma uygulaması, yakın zamanda kullanıcıların mesajlara ve medya …

Spotify için zam yolda

Dijital müzik platformu Spotify, dünya genelinde abonelik ücretlerine zam yapmaya hazırlanıyor. Financial Times’ın haberine göre şirket, Haziran ayında Avrupa ve Latin Amerika pazarlarında abonelik fiyatlarını 1 Euro artıracak.

Cenazeler tarihinden dramatik bir örnek: Papa Pius XII’nin bedeninin patladığı tören

Roma’da 1958 yılında yaşanan bir cenaze töreni, tahnit uygulamalarının ne kadar hassas bir süreç olduğunu gözler önüne serdi. Papa Pius XII’nin isteğiyle uygulanan yöntem, dramatik sonuçlar doğurdu.

5 milyon güneş paneli dizildi: Dünya garip bir etki yaşıyor

Çin artan iklim krizinin dünya genelindeki etkileriyle mücadelede kapsamında 5 milyon güneş paneli projesine imza atıyor.

Meta, zarar eden Reality Labs biriminde işten çıkarmalara gidiyor

Teknoloji devi Meta, sanal, artırılmış ve karma gerçeklik yatırımlarının kalbi olan Reality Labs biriminde yeni bir işten çıkarma dalgası başlattı. Açıklamada, kaç çalışanın etkilendiği belirtilmese de, kesintilerin özellikle Oculus Studios ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir