Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kalp Krizinin Belirtileri ve Risk Faktörleri

Kalp krizi, genellikle göğüs ağrısı ile ilişkilendirilse de aslında farklı belirtilerle de kendini gösterebilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sadece göğüs ağrısı değil, sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi belirtilerle de ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastalarında bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğünü belirtiyor.

Kalp ve damar hastalıkları, Türkiye ve dünya genelinde en ölümcül hastalıklar arasında yer alıyor. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, Türkiye’de yılda yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini ve genç yaşlarda kalp krizi vakalarında artış olduğunu vurguluyor. Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, sigara ve madde kullanımı gibi faktörlerin bu artışta etkili olduğunu ifade ediyor.

Kalp krizinin en bilinen belirtisi olan göğüs ağrısının yanı sıra sırt ağrısı, nefes darlığı, mide bulantısı gibi belirtilerle de ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, hastaların yaklaşık %20-30’unda göğüs ağrısı olmadan da kalp krizinin görülebileceğini aktarıyor.

Kalp krizinin tanı sürecini zorlaştıran bir durum da diyabet hastalarında meydana gelen ‘sessiz kalp krizi’ riskidir. Bu durum hastalarda geri dönüşümsüz kalp hasarına ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Ayrıca bakınız: Sessiz Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

İlk belirtilerine dikkat edilmediği takdirde kalp krizinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, özellikle risk faktörlerinin varlığında ani başlayan sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı veya mide bulantısı gibi belirtilerle mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Sonuç olarak, kalp krizinin belirtileri göz ardı edilmemeli ve herhangi bir şüphede hemen uzman bir doktora başvurulmalıdır. Erken teşhis ve tedavi, kalp krizinin zararlarını en aza indirgeyebilir ve hayat kurtarıcı olabilir.

Related Posts

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havucun Faydaları Nelerdir? Uzmanlar havucun A, B ve C vitaminleri tarafından zengin olduğunu belirterek, havuç tüketimini önerdi. 

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.