Madımak Katliamı’nın 32. Yıldönümünde Aydınlarımızı Rahmetle Anıyoruz
Türkiye’nin hafızasında derin bir yara olan Madımak Katliamı bugün 32. yılını dolduruyor. 2 Temmuz, Madımak Katliamı’nın üzerinden tam 32 yıl geçti. O kara gününde, Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak üzere Sivas’a giden 33 aydın ve sanatçı, kaldıkları otelde gerçekleşen yangın neticesinde hayatını kaybetti.
Otelde bulunan 2 görevli ve 2 saldırgan da aynı acıya maruz kaldı. Sivas’ta, aydınlarımızın hedef alındığı Madımak Oteli’nde gerçekleşen katliamı bir kez daha anıyoruz.
Unutulmaz Bir İnsanlık Suçu
Malatya ve Muğla’nın Ortaca ilçelerinde düzenlenen basın açıklamalarında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) şubeleri, Sivas Katliamı’nın üzerine adil bir şekilde hesaplanmadan barış ve eşit yurttaşlık kavramının sağlanamayacağını vurguladı.
Aydınlarımızın Canına Kast Edildi
Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş, yaptığı açıklamada, “Katillerin tehditleri altında olan, güvenlik güçlerinin sessiz kaldığı ve dönemin iktidarının suskunluğuyla örtülen bu trajedi, sadece Türkiye’nin değil, insanlık tarihinin utanç verici bir anısıdır; bu coğrafyada farklı düşüncelere, inançlara, aydınlığa ve insanlığa karşı işlenen bir insanlık suçudur” ifadelerini kullandı.
1993’te, Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında, aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 33 aydın, şair ve yazar Madımak Oteli’nde konaklamaktaydı.
O dönemde, Nesin, Salman Rushdie’nin “Şeytan Ayetleri” adlı kitabının çevirisini yayınlaması sebebiyle hedef haline getirilmişti. Katliamdan 2 gün önce yapılan bir bildiri ile Aziz Nesin hedef gösterildi. 2 Temmuz Cuma namazının ardından toplanan bir grup, otelin önündeki araçları ateşe verdi. “Sivas laiklere mezar olacak” sloganları atıldı. Güvenlik güçlerinin müdahale etmemesiyle otelde bulunan 35 kişi hayatını kaybetti.