Danaya girer gibi eve girme formülü

Türkiye’de Ev Sahibi Olmak Artık Hayal Olmaktan Çıktı

Türkiye’de ev sahibi olmak artık zorlaştı. Yüksek enflasyon ve yükselen fiyatlar, bireysel ev alımını imkansız hale getirdi. Daire fiyatları ve kredi faizleri rekor seviyelere çıkarken, birçok kişi yeni bir çözüm buldu: ‘Ortak Ev Alımı’. 2 ya da 3 kişi bir araya gelerek bir daire satın alıp hem peşinatı hem taksitleri paylaşıyor. Kimileri evi kiralayarak geliri bölüşürken, kimileri ise prim yaparak kar elde ediyor.

Satışlar Hızla Artıyor

2025 yılına hızlı bir giriş yapan gayrimenkul piyasası, yılın ilk üç ayında 694 bin 628 satış gerçekleştirdi. Uzmanlar, bu ivmenin yılın geri kalanında da devam edeceğini öngörüyor.

Yeni Trend: ‘Ortak Ev’

Ekonomik krizin etkisiyle vatandaşlar artık eve ‘kurban’ gibi giriyor: “Tek başına ev almak neredeyse imkansız hale geldi. 2-3 arkadaş bir araya gelerek neden ev almasın?” Özellikle yüksek faizler nedeniyle bireysel ev alımı zorlaşınca, ortaklık sistemi daha cazip hale geldi. Peşinatlar ve aylık ödemeler paylaşılarak yük hafifletiliyor.

Kimler Tercih Ediyor?

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Komite Başkanı Hakan Akdoğan’a göre bu model yeni değil, ancak son bir yılda talep ciddi şekilde arttı. Özellikle beyaz yakalı çalışanlar, tamamlanmamış projeleri ya da ikinci el konutları bu yöntemle almayı tercih ediyor. Akdoğan, “Kiralardaki zam sınırının kalkması da konut yatırımını yeniden cazip hale getirdi. 15 yılda kendini amorti eden daireler var, bu evler ‘beni al’ diyor” şeklinde konuştu. Ancak, karlı gibi görünen ortak ev yatırımlarında en önemli uyarı, sözleşmenin olması gerektiği yönünde: “Ortaklıklar güzel ancak anlaşmazlık durumunda mağduriyet yaşanabilir. Mutlaka noter onaylı sözleşmeyle yola çıkılmalıdır.”

Related Posts

Küresel ticaret finansal istikrara yönelik risklerin başında geliyor

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ticaret, politika belirsizliği ve ABD’nin borcunun sürdürülebilirliğinin, finansal istikrara yönelik en önemli riskler olarak görüldüğünü bildirdi.

Mehmet Şimşek’ten KKM açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış sürecinin kesintisiz sürdüğünü açıkladı.

Bakan Şimşek’ten Kur Korumalı Mevduat açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek sosyal medya hesabında Kur Korumalı Mevduat ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentisi ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine indi.

Bayraktar TB3’ten bir başarı daha!

Türkiye’nin savunma sanayi alanında dünya çapında liderliğe erişen markası Baykar Teknoloji’nin ürettiği Bayraktar TB3, TCG Anadolu Gemisi’ne tam otomatik olarak iniş ve kalkış gerçekleştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir