Kuruyemişlerin Kardiyovasküler Sağlığa Faydaları Araştırması Yayımlandı
Dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyvelerin en büyük istişare platformu olan Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlığa olan faydalarıyla ilgili önemli bir araştırma sonucunu duyurdu. Yapılan araştırma, kuruyemiş tüketiminin farklı sağlık koşullarına sahip yetişkinlerde kan lipidleri üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğini açıkça gösterdi. Bu bulguların, kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra aşırı kilo/obezite, hipertansiyon ve dislipidemi gibi sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavi edilmesinde büyük bir öneme sahip olduğu belirtiliyor.
Badem, Brezilya fıstığı, kaju, fındık, makademya, pekan cevizi, çam fıstığı, antep fıstığı, ceviz ve yer fıstığı gibi çeşitli kuruyemişlerin kan lipid sonuçları üzerindeki etkisini inceleyen 113 çalışma değerlendirildi. Günlük ortalama 45,5 gram kuruyemiş tüketiminin, toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterolde, trigliseritlerde ve apolipoprotein B seviyesinde orta düzeyde düşüşler sağladığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, kuruyemiş tüketiminin yetişkinlerde kan lipidlerini olumlu yönde etkileyerek kardiyovasküler riskin azaltılmasında rol oynadığını belirtti.
Rovira i Virgili Üniversitesi’nden Profesör Jordi Salas-Salvad, “Son çalışmalar, kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dair güçlü kanıtlar sundu.” dedi. Toronto Metropolitan Üniversitesi’nden Dr. Stephanie Nishi ise “Kuruyemişlerin sağlıklı bir beslenme için önemli bir kaynak olduğunu gösteren bu bulgu, vitaminler, mineraller, lif ve sağlıklı yağları bir araya getirerek sağlıklı bir diyetin parçası haline getiriyor.” şeklinde konuştu.
INC HAKKINDA
International Nut and Dried Fruit Council-INC, kabuklu ve kuru meyve endüstrisi için uluslararası bir şemsiye örgütüdür. INC, dünya genelinde 80’den fazla ülkeden 850’den fazla kabuklu ve kuru meyve üreticisini bir araya getirmektedir. Bu sayede, küresel kabuklu ve kuru meyve ticaretinin yüzde 85’ini temsil etmektedir. INC’nin temel amacı, küresel kabuklu ve kuru meyve endüstrisinin sürdürülebilir büyümesini teşvik etmek ve kolaylaştırmaktır. Sağlık, beslenme, istatistik, gıda güvenliği ve kabuklu ve kuru meyvelerle ilgili uluslararası standartlar ve düzenlemeler konusunda önde gelen uluslararası bir kuruluştur.