‘Metal sektörü, ihracatımızın yüzde 40’ını tek başına gerçekleştiriyor’

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’dan Genç İşçilere Övgü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk Metal Sendikası’nın Ankara’da düzenlediği 2. Genç İşçiler Kurultayı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Programa, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altındağ ve birçok sendikalı katıldı. Bakan Işıkhan, metal sektörünün Türkiye’nin ihracatındaki kritik rolüne vurgu yaparak, bu sektörde genç işçilerin önemine dikkat çekti.

Bakan Işıkhan, “Metal sektörü, üretimin yanı sıra direncin, zekanın, mühendisliğin ve emeğin sektörüdür. Yıllık 94 milyar dolarlık bir ihracat kapasitesine sahip olan bu sektör, ülkemizin toplam ihracatının yüzde 40’ına yakınını tek başına karşılıyor. Otomotivden çeliğe, alüminyumdan ağır sanayiye kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteren bu sektör, yüksek katma değerli ürünler üretiyor. Metal sektöründe yaklaşık 195 bin iş yeri bulunmakta ve sektör yaklaşık 2 milyon kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Ayrıca bugün metal sektöründe 30 yaş altında 564 bin gencimiz istihdam ediliyor. Bu gençlerin üretime katkısı ve alın teri, bizi gururlandırıyor ve umutlandırıyor” şeklinde konuştu.

Bakan Işıkhan, Türk Metal’in Türkiye’nin en büyük sendikalarından biri olduğunu belirterek, “Bu büyük kurultay, hak arayışının, bilinç yükselişinin ve örgütlü emeğin simgesidir. Metal sektöründe sendikalı işçi oranının ortalamanın üzerinde olduğunu vurgulayarak, sektörde 1 milyon 987 bin işçi çalışmakta ve bunların 382 bini sendikalı durumda” dedi.

‘Sendikaları, Çözüm Ortağı Olarak Görüyoruz’

Sektörde yeşil dönüşüm ve dijitalleşmenin önemine değinen Bakan Işıkhan, “Bugün 1 Mayıs resmi tatili olup, sendikal hak ve özgürlükler garanti altına alınmıştır. Sosyal adaleti önemsiyor ve sendikalarla sosyal diyalogun temel olduğunu düşünüyoruz. Geçen yıl Çalışma Meclisi’ni toplayarak tüm sosyal tarafları bir araya getirdik. Çalışma hayatında sendikalarla istişare olmadan atılan her adımın eksik olduğunun farkındayız. Bu sebeple sendikaları yalnızca paydaş değil, çözüm ortağı olarak görüyoruz. Yeşil dönüşüm ve dijitalleşme, gençler için yeni fırsatlar sunmakta. Ulusal İstihdam Stratejisi ile genç istihdamına önem veriyor ve sektörde gençlerin nitelikli, güvenceli ve sürdürülebilir koşullarda çalışmasını destekliyoruz” açıklamasında bulundu.

(DHA)

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (18 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,23 değer kaybederek 9.224,59 puana geriledi. Dün 9.339,59 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 28,94 puan azalışla 9.310,65 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Savaşın gölgesinde Türkiye’nin doğal gaz altyapısı

Türkiye, doğal gazda tedarik, depolama ve üretim altyapısına yaptığı büyük yatırımlarla enerji arz güvenliğini güçlendiriyor. Karadeniz gazındaki üretim artışı ve gelişen LNG terminalleri sayesinde, ülke dış şoklara karşı dayanıklılığını artırıyor. 2028’de doğal gaz kapasitesi 13 milyar metreküpü aşacak

Borsa günü nasıl tamamladı? Fed kararı ne getirecek? (17 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 10,43 puan azalırken, toplam işlem hacmi 82,8 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,81, holding endeksi yüzde 0,47 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,27 ile inşaat, en …

Tarım ÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,23 arttı

Tarım ÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,23 arttı

Küresel piyasalarda tansiyon yüksek: Jeopolitik gerilim ve ticaret belirsizliği etkili

Orta Doğu’da süren İran-İsrail çatışması enerji piyasalarını dalgalandırırken, ABD’nin korumacı ticaret politikaları ve Fed kararı öncesi belirsizlikler küresel borsalarda yön arayışına neden oluyor.

Düzenli getirili yeni fon sundu

Yapı Kredi Portföy, yatırımcılara düzenli nakit akışı sağlamayı hedefleyen yeni serbest fonunu yatırımcılara sundu.