PD yazarı Feramuz Erdin: Uzun bir aradan sonra bayramın ilk günü bizzat kurban kesimine katıldım

Feramuz ERDİN

VAKIFLARA GÜVENİMİ YİTİRDİM

Çocukluğumuzun en akılda kalıcı rituellerinden birisi olan kurban kesimine katılmaya uzun süre ara vermiştim. Çeşitli vakıfların sunduğu seçenekler açıkçası daha cazip geliyordu. Sen paranı ve vekaletini veriyordun, gerisini onlar hallediyordu. Sonradan bu kurban etleri yöneticilerin otellerinin mutfaklarında çıkmaya başlayınca, etlerin dağıtımı ile ilgili bir şeffaflık olmayınca vakıflara vekalet vermekten vazgeçtim. Kimsenin business class Afrika seyahatinin bedelini karşılamaya niyetim yok.

BANKALARDAN HÜKÜMETE GİZLİ BÜYÜK BANKNOT MESAJI

Nakit olarak ödenmesi gereken kurban bedelini çekmek için ATM’ye gittiğimde beni bir sürpriz karşıladı. Hesabımın bulunduğu bankanın hiç bir ATM si para veremiyordu! Diğer özel ve kamu bankalarının ATM”leri de aynı durumdaydı.

Ciddiyetlerine güvendiğim ama hesabımın olmadığı İş Bankası ise güvenimi boşa çıkarmadı. Sınırlı da olsa bir miktar para çekebildim. Bu arada bir çok insan da ölü taklidi yapan diğer ATM’lerin başında bekliyordu. Bense birkaç manevra sonrasında kurban parasını nakit olarak hazır edebilmenin mutluluğunu yaşıyordum.

Eğer bankalar taahhüt ettikleri hizmeti veremiyorlarsa bu onların hanesine ayıp olarak yazılır. Yok ‘hükümete bir mesaj iletelim de büyük banknot bassınlar’ diye düşündülerse de mesaj tam yerini bulmuştur!

MODERN KENTLİLER İÇİN KURBAN TRAVMATIK OLABİLİR

Çocukluğumda kurban genelde aile içinde veya komşular arasında kesilirdi. Gücü yeten herkes de kurban kesme, soyma, parçalama ve paylaştırma sürecinde görev alırdı.

Şimdi süreç biraz daha organize yürütülüyor.

PARAYI ELDEN, VEKALETİ İLK AĞIZDAN

Yedi ortak bir araya gelerek kurbanın kendimize düşen hisselerini elden ödedik.

Daha sonra kurbanımız ahırdan çıkarıldı ve kasap bizden üç kez tekrarla vekalet aldı. Bu arada bize ikram olarak hazırlanan kavurma, pilav ve ayrandan oluşan menü dağıtıldı.

Her ne kadar etini tamamen dağıtmak üzere kurban kestiysem de şu da bir gerçek ki kentilerin bu sürece tanık olmamaları ve eti sadece tabakta görmeleri onlar için daha iyi olabilir.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir