Savaşın gölgesinde Türkiye’nin doğal gaz altyapısı

Türkiye’nin Enerji Arz Güvenliği ve Gaz Üretimi

Türkiye, enerji arz güvenliğini sağlamak ve gaz arzının kesintiye uğramasını önlemek amacıyla doğal gaz tedariki, depolaması ve üretimine yönelik yatırımlarını artırıyor.

Ülkemizde konutlar ve serbest tüketicilerin ısınma ve elektrik ihtiyacını karşılamak için yıllık yaklaşık 60 milyar metreküp doğal gaz tüketiliyor. Bu tüketimi karşılamak ve arz güvenliğini sağlamak için yerli gaz üretimi artırılırken, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik altyapısı da güçlendiriliyor.

Rusya, İran ve Azerbaycan’dan gelen boru hatlarının yanı sıra Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Üniteleri (FSRU) ile LNG terminalleri aracılığıyla Türkiye, farklı kaynaklardan doğal gaz temin edebiliyor. Bu tesisler sayesinde Türkiye, enerji arz güvenliğini hem spot hem de uzun dönemli kontratlarla güvence altına alıyor.

Son 30 yılda Türkiye, Marmara Ereğlisi, Egegaz, Ertuğrul Gazi, Saros ve Etki Liman FSRU tesisleri ile 2 LNG işleme tesisini devreye alarak doğal gaz altyapısını güçlendirdi ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldı.

Türkiye’nin Doğal Gaz Altyapısı

Etki Liman, Ertuğrul Gazi ve Saros FSRU tesisleri günlük 28’er milyon metreküp doğal gaz verme kapasitesine, Marmara ve Egegaz LNG terminalleri ise günlük 37 milyon metreküp ve 40 milyon metreküp doğal gaz verebilme kapasitesine sahiptir.

Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nden günlük 75 milyon metreküp, Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nden de günlük 40 milyon metreküp gaz sisteme basılabilir. Böylece Türkiye’nin toplam günlük doğal gaz verme kapasitesi 276 milyon metreküpe ulaşmaktadır.

2028’de Doğal Gaz Kapasitesi 13 Milyar Metreküpü Aşacak

Türkiye’nin arz güvenliğini destekleyen depolama tesisleri, 2007’de faaliyete geçen Silivri ve 2017’de hizmete başlayan Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisleri ile önemli bir rol oynamaktadır.

Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin kapasitesinin genişletilmesiyle 2028’e kadar 8,8 milyar metreküpe çıkarılması hedeflenmektedir. Böylelikle Türkiye’nin toplam depolama kapasitesi 13,4 milyar metreküpe ulaşacaktır.

Türkiye’nin Enerji Filosu

Türkiye, doğal gaz ihtiyacını yerli kaynaklardan karşılamayı hedeflerken denizlerde petrol ve gaz arama çalışmalarına yönelik güçlü bir enerji filosu oluşturdu. Son yıllarda Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamit sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik arama gemilerini devreye aldı.

Denizlerde petrol ve gaz üretimi için Osman Gazi yüzer üretim platformu Eylül 2024’te hizmete girecek ve Türkiye’nin enerji üretim kapasitesini artıracaktır. Ayrıca 2028’de bir başka yüzer üretim platformu da filoya dahil olacak. Türkiye, denizlerde petrol ve gaz aramacılığında dünya genelinde 6. sırada yer almaktadır.

2026’da Günlük Üretim 20 Milyon Metreküpe Ulaşacak

Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda 2020 yılında keşfedilen doğal gaz rezervi, Türkiye’nin enerji üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Mevcut üretim kapasitesi her geçen gün artarken, 2026’da günlük üretim miktarı 20 milyon metreküpü aşacaktır.

2028’de faaliyete geçecek yeni platform ile toplam üretim kapasitesi 40 milyon metreküpe çıkarılacaktır. Türkiye’nin enerji üretiminde yerli kaynaklara dayalı güçlü bir potansiyeli bulunmaktadır.

Related Posts

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar… 

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Spot piyasada elektrik fiyatları (29 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 110 artarak 1 milyar 845 milyon 499 bin 129 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 19.00-21.00 …

Borsada bu rekor görülmedi: Yükseldikçe yükseliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da başlattığı yurt dışı üretim merkezli ürünlere yönelik vergi savaşı borsayı büyük oranda olumsuz etkilemişti. Sert düşüşle sarsılan endeksler, tarife ertelemeleri ve ilan edilen ticaret anlaşmaları sonrasında bu …

Trump’ın 90 günlük süresi doluyor: ‘Kurtuluş Günü’ seviyeleri yeniden gündemde

Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Stephen Miran, ABD ve Çin’in ticaret anlaşması imzalamasının ardından Trump’ın gümrük vergilerine dair açıklamalarda bulundu. Miran, bazı ülkeler için vergiler düşebilirken, diğerleri için nisan ayında …

Kur coştu: Dolar 40 TL’ye dayandı, euro durmuyor!

İsrail-İran geriliminin ardından, ABD’nin savaşa dahil olması piyasaları etkiliyor. Yaşanan gelişmelerin ardından petrol fiyatları yükselirken, döviz kurunda da hareketlilik yaşanıyor. Alım-satım yapacaklar, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar …