Wikipedia’dan yapay zekâ açılımı: İnsan editörler hâlâ vazgeçilmez

Wikipedia’nın sahibi olan Wikimedia Foundation, yapay zekâ alanındaki ilerlemelerle başa çıkmak için yeni bir strateji duyurdu. Ancak, bu strateji insan gönüllülerin yerine geçmek yerine onlara destek olmayı amaçlıyor.

Yapay Zekâ ile Desteklenen Araçlar Gönüllülere Yardımcı Olacak

Wikipedia uzun zamandır büyük dil modellerinin eğitiminde önemli bir rol oynamaktadır. Şimdi, bu teknolojileri gönüllüleri desteklemek için kullanmayı planlamaktadır. Yeni sistem, moderatörlerin ve devriyelerin işlerini kolaylaştırmayı hedefleyerek zaman alan ve insan yargısı gerektirmeyen tekrar eden işleri otomatikleştirmeyi amaçlamaktadır.

İçerik Kalitesine Odaklı Yapay Zekâ Stratejisi

Wikimedia, yapay zekâyı içerik oluşturmak yerine mevcut içeriklerin erişilebilirliğini ve kalitesini artırmak için kullanmayı planlamaktadır. Bu sayede editörler daha yaratıcı ve kritik görevlere odaklanabilirler.

Ayrıca yapay zekâ, farklı dillerdeki içeriklerin çevirisi ve uyarlanmasında da yardımcı olacak ve bu sayede yerel perspektifler daha kolay platforma entegre edilebilecek.

Yeni Gönüllülere AI Desteği ile Rehberlik

Yeni gönüllülerin daha hızlı uyum sağlamaları için mentorluk süreçlerine yapay zekâ entegre edilerek deneyimli editörlerin yükü hafifletilecek ve yeni katılımcılar daha yapılandırılmış bir rehberlikle desteklenecek.

İnsan Editörlerin Önemi

Wikimedia, yapay zekâ yatırımlarına rağmen insan editörlerin Wikipedia’nın temelini oluşturduğunu vurgulamaktadır. Gönüllü katkı modeli, platformun başarısının temelini oluşturmaktadır.

Yapay Zekâ ile İlgili Endişeler Devam Ediyor

Google’ın yayınladığı bir rapora göre, yapay zekâ araçları çalışanlara yılda ortalama 122 saat tasarruf sağlayabilmektedir. Ancak, genelde toplumda yapay zekânın yaygınlaşmasından daha çok endişe hakimdir.

Strateji Üç Yıllık Yol Haritasına Dayanıyor

Wikimedia Foundation, yeni yapay zekâ stratejisini üç yıl içinde hayata geçirmeyi ve her yıl gelişmelere göre gözden geçirmeyi planlamaktadır. Kaynakların sınırlı olması, AI’nin içerik oluşturmada mı yoksa içeriğin kalitesini koruma konusunda mı kullanılacağına dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir.

Vakıf, içerik güvenilirliğini koruma görevine öncelik verilmesi gerektiğine inanmaktadır. Zira AI destekli içerik üretimi, mevcut gönüllü kapasitesini aşabilir. Ancak, bu denge zamanla ihtiyaçlara göre yeniden şekillenebilir.

Related Posts

Xiaomi yeni akıllı atlama ipini tanıttı: İster kablolu ister kablosuz kullanılabiliyor

Xiaomi, egzersiz rutinlerine yenilik katan ürünlerine bir yenisini daha ekledi. Şirketin Mijia Smart Skipping Rope 2 adını verdiği akıllı ip atlama ekipmanı, hem kablolu hem de kablosuz modları destekleyen ikinci nesil modeliyle kullanıcıların …

Apple, ABD için Çin’den vazgeçti

Apple, ABD’ye gidecek iPhone’ların çoğunun artık Çin’de üretilmediğini söylüyor.

AMD RX 9060 XT tanıtım tarihi netleşti: İşte beklenenler

AMD’nin RDNA 4 mimarili yeni ekran kartı Radeon RX 9060 XT için geri sayım sürüyor. Daha önce teknik özellikleriyle gündeme gelen modelin tanıtım tarihi netleşti. Gelen bilgilere göre Radeon RX 9060 XT, 21 Mayıs tarihinde düzenlenecek Computex …

OnePlus’tan fiyat/performans canavarı telefon geliyor!

OnePlus, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çinli marka bu kapsamda çok yakında Nord CE 5 modelini tanıtacak. Akıllı telefonla ilgili bugüne dek ortaya atılan raporların sayısı bir hayli fazla olsa da halen bilinmeyen çok …

Avrupa’da elektrik krizi büyüdü: İspanya, Portekiz ve Fransa karanlığa girdi

İspanya, Portekiz ve Fransa’nın bazı bölgelerinde pazartesi günü büyük bir elektrik kesintisi yaşandı. Kesinti nedeniyle milyonlarca kişi elektriksiz kalırken, kamu hizmetleri ve ulaşımda ciddi aksaklıklar meydana geldi. Elektrik kesintilerinin …

Bilim insanları Güneş’i karartmaya hazırlanıyor

Bilim insanları proje kapsamında güneş ışığıyla birlikte yeryüzünün sıcaklığını da azaltmaya çalışacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir