Yazlık kiralamak isterken mahsur kalabilirsiniz: Bu uyarılara dikkat edin!

“`html

Yazlık Kiralama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yazlık kiralama süreçleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kiraz, vatandaşların, “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik” çerçevesinde çalışmalara dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi.

Bu yeni düzenlemeye göre, yıl içinde üç kez ve 100 günden az süreyle yapılan kiralamaların kısa dönem ve turizm için yapıldığı kabul ediliyor. Kiraz, kiraya verenlerin Kültür ve Turizm Bakanlığından gerekli kısa süreli kiralama ruhsatını alması ve bu ruhsatı taşınmazın görünür bir yerinde sergilemesi gerektiğini belirtti.

Kiraz, yazlıkların en ciddi sorunlarından birinin, “site yönetimlerinin kiralama konusundaki olumsuz tutumları” olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:

“Yeni yönetmelik ile yazlık sahipleri, oy birliğiyle karar aldıklarında kısa süreli kiralama yapma hakkına sahiptir. Bu durum altında, vatandaşların yazlık sitelerde alınan kararları dikkatle incelemeleri gerekmektedir.”

Eğer bu aşamada, farklı platformlar üzerinden anlaşmalar yapılmasına rağmen siteye kabul edilmeme durumu yaşanabilir. Devre mülklerde ise, devre mülk sahiplerinin ya da bağımsız bölümü kullanan ortakların, kat malikleri kurulu tarafından alınan kararla ruhsat olmadan kısa süreli kiralama yapmaları zorluklar yaratabilir. Dolayısıyla, site yönetimi veya kat maliklerinin alacakları kararların önemi büyüktür.

‘RUHSATSIZ KİRALAMALARDA TAHLİYE SÜRECİ BEKLENİYOR’

Ali Güvenç Kiraz, kiralanmaya uygun taşınmazların yönetmelik gereksinimlerini karşılarken ruhsatsız işletmelere dikkat çekerek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, ruhsatsız işletmelere mühürleme veya idari para cezası gibi yaptırımlar uygulayabilir. Bu durumda, kiracılar zorunlu olarak tahliye edilecektir; bu da tatil planlarınızı olumsuz etkileyebilir.” diye belirtti.

Kirası devam eden yazlıklarda, mülk sahibinin kendi ihtiyacı nedeniyle kiracısını tahliye etmesi mümkün olurken, devre mülklerde ise belirli bir süre sonunda kiracıların taşınmazı vacip bir şekilde boşaltmaları gerektiği açıklandı. Aksi takdirde, bu kişiler işgalci sayılabilir ve resmi yollarla tahliye edilme süreciyle karşılaşabilirler.

‘SOSYAL MEDYADAKİ REKLAMLARA DİKKAT EDİN’

Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkan Vekili Aziz Koçal, devre mülk ve yazlık satışlarında karşılaşılan zorluklara değinerek, kötü niyetli kişiler ve bazı firmaların yanıltıcı reklamlarla tüketiciyi mağdur edebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Tatil planlayan bireylerin yazlık veya devre mülk kiralamaları sırasında mutlaka sözleşme imzalamaları ve sosyal medya üzerinden yapılan tanıtımlara dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Koçal, bu süreçte kötü niyetli kişilerle karşılaşmanın oldukça mümkün olduğunu belirtti.

‘TAŞINABİLİR EVLER RUHSAT GEREKTİRİR’

Son günlerde popülerliği artan “taşınabilir evler” (tiny house) hakkında değerlendirmelerde bulunan Koçal, tüketicilerin yazlık inşaatı için satın alacakları taşınmazın imar durumunu öğrenmeleri gerektiğini ifade etti. Tarla vasfıyla işaretlenen alanlara konut inşa etmenin genellikle mümkün olmadığını belirtti.

Koçal, “Belediye sınırları içinde bulunan tiny house gibi yapılar ruhsa tabi olmalıdır. Ruhsatsız yerleştirilirse, idari yaptırımlar gündeme gelebilir. ‘Tarlaya ev koyabilirsiniz’ şeklindeki vadilere karşı dikkat edilmeli ve bu tür satışlarda yazılı belge talep edilmelidir.” dedi.

‘HUKUKİ DESTEK ŞART’

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, devre mülklerde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Aynı devre mülkün birden fazla kişiye satılması, inşaatların tamamlanmaması gibi sorunların sık görüldüğünü belirtirken, bu tür sorunlarla başa çıkmanın en etkili yolunun kesin ve güvenilir sözleşmeler imzalamak olduğunu ifade etti.

Küçük, “Devre mülklerin yönetimi, yapı oturma izninden sonra en geç bir yıl içinde oluşturulmalıdır. Aksi takdirde, düzenli yönetim sağlanmayabilir ve bu durum finansal sorunlara yol açabilir.” dedi.

‘SÖZLEŞME YAPMAK VE MASRAFLARI BELİRLEMEK ÖNEMLİ’

TÜGEM Bodrum Başkanı Sevil Ece Gümüş, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte tatil bölgelerinde kiralık konut taleplerinin arttığına dikkati çekti ve kiracıların yasal bildirimleri takip etmeleri gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi uygulamasının farkındalığına vurgu yapan Gümüş, “Bu belgeler, konutların resmi olarak kiralanabileceğini gösterir. Bu belgesi olmayan mülklerle ilgili ciddi yaptırımlarla karşılaşmak mümkündür.” diye belirtti.

Gümüş, kiracıların sözleşme imzalaması, gerekli izin belgelerini talep etmesi, evin tapu bilgileriyle ilan bilgilerinin karşılaştırılması ve her türlü maliyetin kim tarafından karşılanacağının belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“`

Related Posts

MÜSİAD Başkanı çocuk işçiliği savundu: “Zorunlu eğitim çok uzun” dedi

MÜSAD Başkanı Burhan Özdemir, iktidara yakın Yeni Şafak gazetesine konuştu. Özdemir, yaptığı açıklamada piyasanın ‘çocuk işçilere’ ihtiyaç duyduğunu iddia etti. Özdemir, “Gençlerimiz iş gücüne daha erken katılmalı. Eğitim zorunluluğu esnetilmeli …

Osmaniye’de taksici esnafı: Kazancımız sadece masraflara yetiyor

Osmaniye’de taksici esnafı bir yıldır gelirlerinin aynı olmasına rağmen giderlerinin arttığını ifade etti. Esnaf Aydın Alibekiroğlu, “Yedek parça fiyatları, özellikle işçilik ücretlerinin aşırı artması nedeniyle kazanılan para inanın bazen tamir …

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl hesapladı: Ne kadar vergi ödüyoruz?

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, akaryakıt zammı sonrası yaptığı açıklamada, “Son gelen zam ile birlikte Ankara’da motorinin litre fiyatı 55,55 TL oldu” ifadelerini kullandı ve vergi hesabı yaptı.

Commerzbank’tan Türk lirası için korkutan mesaj

Commerzbank ekonomisti Tatha Ghose, Türk lirasının yıl sonuna kadar değer kaybetmeye devam edeceğini bildirdi. Merkez Bankası’nın ise karar metninden çıkardığı ifadenin faiz indirimine işaret ettiğini açıkladı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (20 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,28 değer kazanarak 9.218,83 puana çıktı. Dün 9.102,02 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 93,42 puan artışla 9.195,44 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa …

Vatandaşın cüzdanı delindi: Kartlı ödemeler mayısta sert yükseldi

Alım gücü eriyen vatandaş karta dayandı. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mayıs ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 artarak 1 trilyon 993 milyar 100 milyon TL olarak gerçekleşti.